New kids on the block
« – Med aksjer er det slik at interessen er høy når kursene er høye, enda det er da man skal være skeptisk. Det er i dårlige tider man skal være interessert.»
Tidligere forvalter av Skagen Kon-Tiki – E24 2015
Ung og uredd
Kanskje har de unge hørt på nestoren i norsk aksjeforvaltning, for etter nedturen i aksjemarkedet i mars har aktiviteten blant de unge økt. Nye plattformer og applikasjoner har gitt de unge enklere tilgang til alle verdens aksjer til en lav kostnad. De unge benytter seg av ulike sosiale medier, slik som Reddit og Twitter, til å skaffe seg informasjon om gode investeringer. En amerikansk student uttalte til Barrons at han hadde kjøpt aksjer i Nikola etter å ha fått tilsendt en TikTok-video fra en kamerat.
Fellesnevneren for mange av disse nye og unge investorene er at de ofte går mot rådene til de profesjonelle rådgiverne og investerer i aksjer som har falt mye.
Robinhood – tar fra de små og gir til de store
Robinhood er en populær amerikansk aksjehandel-plattform rettet mot unge investorer. Selskapet ble startet i 2012 og er verdsatt til $6,5 milliarder. Det koster ingenting å opprette en konto og det betales ikke en avgift per handel. Mange lurer på hvordan Robinhood kan tjene penger hvis alt er gratis. Svaret er at Robinhood selger flyten av ordrer til andre finansaktører («high-frequency traders»). Det betyr at kursen en investor får ved å bruke appen er sannsynligvis noe dårligere enn om investoren hadde handlet hos en megler.
De mest populære aksjene på Robin Hood er Apple (mobiltelefon/data), Tesla (bil), AMC Entertainment (kino), Sundial Growers (cannabis), Ford (bil), General Electric og NIO (bil). Det kan virke som de unge investorene handler aksjer i selskaper som produserer varer de kjenner til. Tesla har en stor fanbase av unge investorer og er et godt eksempel på en aksje der de unge investorene og Wall Street har ulik oppfatning. Eier og administrerende direktør i Tesla, Elon Musk, uttalte på en kvartalspresentasjon; «I do think that a lot of the retail investors actually have deeper and more accurate insights than many of the big institutional investors, and certainly they have better insights than many of the analysts».
Gamestop – a game changer?
Gamestop-aksjen steg med hele 1700% og rystet verdens finansmarkeder i januar. Unge småsparere over hele verden diskuterte aksjekjøp i Gamestop på en diskusjonsgruppe på nettsamfunnet Reddit, og sendte Gamestop-aksjen til himmels. Hobbyinvestorene gjorde narr av Wall Street. Hedgefondet Melvin Capital tapte en stor del av forvaltningskapitalen på grunn av sin short-posisjon i aksjen. Dette ble omtalt som David mot Goliat. Senere ble mange av aktørene innkalt til Kongressen for høring i Representantenes hus.
Men handelen i Gamestop-aksjen var ikke den første hendelsen der unge investorer overrasket de dresskledde finansaktørene på Wall Street. I mai 2020 solgte den kjente finansinvestoren Carl Ichan seg helt ut av det konkurstruede Hertz Bilutleie etter at selskapet hadde meldt om konkursbeskyttelse. Da var kursen rundt $1 per aksje. I juni steg kursen til over $5, bare dager før selskapet meldte om at selskapet hadde fått beskjed fra børsen om at Hertz ville bli tatt av børs. Selskapet klarte å få på plass et midlertidig lån og unngikk dermed konkurs og er fortsatt børsnotert. Aksjekursen er i dag $1,41. Antall investorer som eide aksjen via trading-plattformen Robin Hood firedoblet seg fra mai til juni 2020.
Det kinesiske eiendomsselskapet Fangdd Network Group steg i juni i fjor med 400% i løpet av én dag. Oppgangen skyldes sannsynligvis investorer som trodde de investerte i FAANG, en mye brukt forkortelse for Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google. Markedsverdien for det kinesiske eiendomsselskapet gikk fra $760 millioner til $3 750 millioner på en dag, men falt raskt tilbake dagen etterpå.
De unge inntar Oslo Børs
Antall private investorer har økt kraftig på Oslo Børs det siste året og særlig blant de unge. Ifølge AksjeNorge er 67% av de nye aksjonærene i 2020 under 40 år. I alderen 20-29 har antallet aksjonærer på Oslo Børs økt med 77%.
Kilde: Aksje Norge, Euronext VPS
«Vi ønsker alle investorer velkommen, unge som gamle, kvinner som menn» sa direktør for Oslo Børs, Øivind Amundsen, til NRK 6. juli 2020. Han pekte på flere grunner til at antall private investorer hadde økt med 15% i 2020:
- Historisk lav rente gjør aksjer mer attraktive, siden bankinnskudd så vidt har renter
- Koronakrisen medførte at mange ønsket å kjøpe aksjer til en billigere penge, etter at børsene hadde falt
- Folk hadde bedre tid på hjemmekontor samt at store deler av samfunnet var stengt
- Innføring av aksjesparekonto i 2017 gjør det mer attraktivt å spare i aksjer
En svale gjør ingen sommer
Flere norske eksperter har advart mot å investere i aksjer uten kunnskap. Den erfarne investoren Ketil Skorstad uttalte til DN at han tror pandemien har endret hvordan folk investerer i aksjer.
– Jeg har en følelse av at det er mange små investorer som sitter og handler aksjer nå som om de var på et kasino. Dette har kanskje sammenheng med at de ble hjemmeværende under korona og all «sportsbetting» forsvant. De investerer ikke, de gambler. Det kan ikke gå bra, så det skal tapes uhorvelig mye penger. Dessverre. (DN 8. juli 2020)
Professor Thore Johnsen følger opp i samme artikkel med å referer til uttrykket «en svale gjør ingen sommer» og sikter til at dersom man lykkes med investeringer i starten, gir det ingen garanti for at aksjehandelen vil være lønnsom over tid. Men som han også sier, «hvis dette er penger som ellers ville blitt brukt på hesteveddeløp, har ikke jeg noen anbefalinger».
The check is in the mail
President Biden signerte i mars den såkalte «American Rescue Plan», som skal gi økonomisk støtte til amerikanerne i en krevende tid. I disse dager vil amerikanere motta en kontantstøtte på $1,400. Deutsche Bank har gjort en undersøkelse blant 430 investorer som bruker nettbasert handelsplattformer. Undersøkelsen viser at halvparten av de mellom 25 og 34 år planlegger å bruke 50% av utbetalingen på aksjer. De mellom 18 og 24 år planlegger å bruke 40% av støtten på aksjer. Deutsche Bank poengterer at dette er en undersøkelse blant de som allerede har en aksjekonto, de fleste amerikanerne har ikke det. Likevel er det en indikator på at en del av pengene som deles ut vil bli investert i aksjemarkedet.
Tigergutter kan ikke klatre i trær
Sveitsiske Credit Suisse og Japanske Nomura informerte markedet om tap på flere milliarder dollar på grunn av et USA-basert forvaltningsselskap som gikk over ende. Selskapet er trolig Archegos Capital Management, som forvaltes av Bill Hwang, en tidligere forvalter fra Tiger Management. Fondet hadde høy belåning og da aksjene falt i verdi, måtte bankene inn og tvangsselge aksjene. Aksjer som Discovery og ViacomCBS falt 25% forrige fredag.
Belåning av aksjer øker risikoen. Lån til aksjer er blitt en vanlig tjeneste blant meglere og online-plattformer. På Nordnet sin hjemmeside står det at «Med belåning kan du øke eksponeringen din i blant annet enkeltaksjer, som igjen kan føre til høyere gevinst på investeringene dine». Nordnet tilby opp mot 10x belåning, det vil si at hvis du har kr 100.000,-, så kan du handle aksjer for kr. 1.000.000,-.
Det er derfor ikke bare de profesjonelle investorene, slik som «tigergutt» Bill Hwang, som kan øke risikoen i en aktivaklasse som allerede har høy risiko. Lave renter har ført til økt bruk av belåning, noe flere påpeker er et faresignal for aksjemarkedet, siden grad av belåning i dag er høyere enn det var i 2000 og 2007.
Rekord-høy aksjebelåning i USA
Oppsummering
Det er bra at unge mennesker begynner å spare i tidlig alder. Det kan redusere unødvendig forbruk og lære verdien av langsiktig sparing. Sparing i aksjemarkedet har over tid gitt høy avkastning. Det er nyttig for unge mennesker å skaffe seg finanserfaring og det er bra at ungdommen interesserer seg i næringslivets utvikling.
Men høy volatilitet gjør at aksjer ikke passer for sparing med kort tidshorisont. Investorer bør være forsiktig med å belåne investeringene, da blir risikoen veldig høy. Det kan være smartere å investere i et aksjefond i stedet for enkeltaksjer, da diversifiseringen reduserer den selskapsspesifikke risikoen.
De unges inntreden i aksjemarkedet kan påvirke aksjemarkedet fremover. Informasjon deles på sosiale medier, som i flere tilfeller fører til flokk-mentalitet og store svingninger i aksjekursene. Men det er de som påstår at når restriksjonene oppheves, vil «the Millennials» returnere til sine normale sysler og bruke mer tid på andre ting enn sin handels-apper, som f.eks. reiser, restauranter, barer og konserter.
Anbefalt lesning:
Utvikling sist måned og hittil i år
Sist måned (NOK) | Hittil i år (NOK) | |
---|---|---|
S&P 500 | 2,7 % | 5,0 % |
FTSE ALL World | 1,6 % | 3,8 % |
Oslo børs (OSEBX) | 5,1 % | 8,7 % |
FTSE Emerging | -3,1 % | 1,2 % |
Norsk statsrente (3m) | 0,0 % | 0,0 % |
Viktig informasjon / disclaimer
De fleste grafene i denne presentasjonen er utarbeidet i Bloomberg og baserer seg på kilder som anses som pålitelige. Norcap garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig.
Uttalelsene i presentasjonen reflekterer Norcaps oppfatning på utarbeidelsestidspunktet, og Norcap forbeholder seg retten til å når som helst endre syn uten varsel.
Denne presentasjonen skal på ingen måte forstås som en ubetinget anbefaling om kjøp eller salg av finansielle produkter. Eventuelle investeringer må ses i sammenheng med kundens finansielle situasjon og kunnskap og erfaring innen finansielle instrumenter. Enhver investering vil typisk være beheftet med risiko, og verdien av denne vil kunne falle så vel som stige.
Norcap påtar seg intet ansvar for tap eller utgifter som skyldes forståelsen av og/eller bruken av denne rapporten. Norcap, selskapets ansatte samt ansattes og selskapets nærstående kan ha eierinteresser i nevnte aktivaklasser, produkter eller underliggende selskaper.