x
« Tilbake til innsikt

Bruke en investeringsrådgiver eller gjøre det selv?

Å engasjere en personlig investeringsrådgiver vil for mange av oss være en uvant tanke. Likevel vokser markedet for deres tjenester raskt. Nordmenn blir rikere, og da endres våre behov.
Publisert 05.08.22
Å engasjere en personlig investeringsrådgiver vil for mange av oss være en uvant tanke. Likevel vokser markedet for deres tjenester raskt. Nordmenn blir rikere, og da endres våre behov.

Har du lykkes med investeringene du har gjort selv tidligere? Har du oppdatert kunnskap om investeringer, finansmarkeder og tilhørende skatteregler og tid til å holde deg oppdatert? Og kanskje viktigste av alt, har du is i magen til å stå gjennom stormer i finansmarkedene, når verdiene dine stuper og avisene skriker «selg!» I så fall er en rådgiver ikke noe for deg. Rådgivere koster penger, typisk 0,5%-1,5% av kapitalen pr. år, og de pengene kan du spare hvis du behersker faget selv og har tiden.

Men en rådgiver kan bistå deg med mer enn du kanskje tror. Noe av det viktigste er å være en diskusjonspartner for deg om din families økonomiske planer og valg. Vurderer du å bytte bolig eller kjøpe hus i Spania? Eller overdra hytta til barna? Eller kjøpe en utleieleilighet? I tillegg er en rådgiver spesialist innen finansielle investeringer. Mange som investerer, investerer uten noen klar plan, og baserer sine investeringer på artikler de har lest eller anbefalinger fra venner og kjente. Men hva når det har gått ett år eller tre, hva er det da lurt å gjøre? Hva sier artikkelen da? Som regel blir resultatene i beste fall middelmådige. En rådgiver vil sammen med deg lage en plan, struktur og handlingsregler for dine investeringer og veilede underveis slik at planen holdes og du når dine mål. Kanskje ikke så dumt med en rådgiver likevel?

Norcap er et verdipapirforetak som har konsesjoner, medlemskap og autorisasjoner for uavhengig investeringsrådgivning og forvaltning.