x
« Tilbake til innsikt

Er det lav risiko å spare i banken?

Selv over kortere tidsperioder, ett år eller mer, vil fond som regel være et bedre valg enn å se pengene dine skrumpe inn i banken.
Publisert 26.09.23
Selv over kortere tidsperioder, ett år eller mer, vil fond som regel være et bedre valg enn å se pengene dine skrumpe inn i banken.

Lurer du på om det virkelig er en smart idé å la pengene dine ligge og vente på vekst i banken? Vel, det viser seg at å stappe pengene i banken er som å sende dem på et garantert eventyr – et eventyr der de alltid kommer tilbake som litt mindre glamorøse versjoner av seg selv.

Selv om innskuddsrentene har fått et oppsving i det siste, er det som å prøve å få en ballong til å sveve med et blylodd festet til den. Hvorfor? Fordi inflasjonen er som en sulten drage som spiser opp alt overskuddet du hadde håpet på. Og hvis du trodde ikke dragen var nok, kommer skatteuhyret og legger beslag på sin del også.

La oss ta en titt på tallene, bare for moro skyld.

Beste innskuddsrente hos Norges største bank akkurat nå, med Sparekonto Pluss, er 3,0%. Og den tillater deg å hente ut pengene dine hele fire ganger i året uten å lide straff. Men så slår skatten til med et solid kung-fu-kick på 22%. Resultatet? Din netto rente, det vil si renten etter skatt, blir 2,34%.

Nå, i det andre ringhjørnet har vi prisene her i Norge, som har klatret opp til mektige 4,8% siste år. Så med den fantastiske 2,34% nettorenten du har fått, blir bankinnskuddet ditt i realiteten skrumpet inn med 2,46%. Sparepengene dine har krympet foran øynene dine! På ett år er investeringen din i minus med -2,46%. Forutsatt uendret sparerente, inflasjon og skattenivå.

Og om du lar pengene dine sitte i banken i 10 år, vil du oppdage at du har mistet mer enn 1/5 av dem. Det er som å se sparekontoen din bli utsatt for en trollmann som gjør pengene dine til røyk. På 20 år øker trolldommen og hele 2/5 av pengene dine blir borte, eller -39%.

En internasjonal studie utført av Klarna i 2022 fant ut at nordmenn elsker å stappe pengene sine i banken – hele 56% av oss sparer på denne måten.

Nå, det er ikke noe galt i å ha en konto som en slags livredder for uforutsette utgifter eller et slags «feriefond» for neste gang du vil kaste deg ut i et eksotisk eventyr.

Men her er kicket: Hele 36% sier at de sparer for pensjon, og 24% sparer til drømmeboligen. Og hva er felles for disse langsiktige sparemålene? De kunne med hell vært satt på et mer lønnsomt eventyr enn bankens dødssone – noe med bedre fremtidsutsikter, som fond.

Selv over kortere tidsperioder, ett år eller mer, vil fond som regel være et bedre valg enn å se pengene dine skrumpe inn i banken. Valgene er mange, fra pengemarkedsfond og obligasjonsfond til sprekere aksjefond. Det vil kunne gi sparepengene dine muligheten til å utforske en annen del av økonomiens jungel.

Vi i Norcap har gitt våre kunder uavhengige investeringsråd siden 1993. Ta gjerne kontakt hvis du har behov for råd på dine langsiktige investeringer.

Kilde: Finansportalen, Klarna

Norcap er et verdipapirforetak som har konsesjoner, medlemskap og autorisasjoner for uavhengig investeringsrådgivning og forvaltning.